Nedskräpningsavgifter
Visste du att din kommun kan få betalt för att minska nedskräpningen?
Nedskräpningen kostar de svenska kommunerna flera hundra miljoner varje år. Men sedan EU:s engångsplastdirektiv klubbades 2021 kommer principen om förorenaren betalar att gälla i Sverige. Den 1 januari 2023 trädde förordningen om nedskräpningsavgifter (2021:1002) i kraft.
Det betyder att kommuner kan få ersättning från producenterna av engångsplast årligen, för att täcka kostnader för uppstädning och tillhörande kostnader. Producenterna av vanliga engångsplastföremål som fimpar får betala mer, och det skräp som är mindre vanligt kommer generera en mindre kostnad för producenten.
Det är Naturvårdsverket som tar in kommunernas rapportering, avgifter från producenter och fördelar pengarna ut till kommunerna.
Rapportering till Naturvårdsverket
Senast 31 mars varje år ska alla kommuner ha rapporterat in till Naturvårdsverket, för att Naturvårdsverket ska veta hur stor ersättning producenterna ska ge till kommunerna.
De kostnader som kommunerna kan rapportera är:
- Uppstädning av avfall som skräpats ned på de platser som kommunen har renhållningsansvar för
- Transport bort och behandling av det avfall som städats upp.
- Administrationskostnader för punkt 1 och 2.
- Insamling och rapportering av uppgifter till Naturvårdsverket
- Spridning av information för att minska negativ påverkan på miljön från nedskräpning av engångsplastprodukter.
Kommunen ska också rapportera en uppskattning av vikten på de fimpar som städats upp. Uppskattningen kan till exempel göras genom plockanalyser eller kommunen genomför skräpmätningar.
Vägledning hos Naturvårdsverket
Hos Naturvårdsverket finns mer information och stöd kring hur kommuner ska rapportera in sina städkostnader för nedskräpning. Där hittar du också e-tjänsten som används vid rapporteringen.
Kontakta oss gärna!
Håll Sverige Rent håller på att arbeta fram ett mer omfattande stöd för kommuner som vill veta mer om vad som kan räknas in i rapporteringen. Men redan nu kan vi säga att vi tycker att det är viktigt att kommunerna rapporterar in rättvisande siffror och inte glömmer bort kostnader som finns kopplat till nedskräpning i kommunen. Kommuner är så klart redan nu välkomna att kontakta Håll Sverige Rent för stöd.